Irina Ilisei

Ziua Internationala a Femeilor implineste astazi 100 ani. In Romania, femeile se imbraca de sarbatoare, primesc flori si barbatii sunt mai binevoitori cu ele. Ma intreb doar ce sarbatorim in acest festivism de martisor. Ce pretuim la femei de 8 Martie si in tot anul? Pentru ce sunt astazi celebrate femeile?

Se celebreaza maternitatea? Dar de ce nu exista un sistem coerent de politici care sa incurajeze natalitatea, sa vina in sprijinul mamelor? De ce indemnizatia de ingrijire a copiilor nu asigura un trai decent? De ce femeile nu sunt incurajate sa nasca prin infiintarea unor maternitati, crese si gradinite care sa asigure un sistem medical eficient si sigur pentru mame si copii lor? De ce mamele ies in strada nemultumite de deciziile politicienilor? Si de ce sunt atat de putini barbati care aleg sa participe la ingrijirea copiilor?

 

Se celebreaza femeia pentru rolul ei in familie? Dar de ce munca in gospodarii ramane neremunerata, invizibila, femeile casnice fiind condamnate in a fi dependente de barbati? De ce femeile din Romania sunt acelea care indeplinesc in proportie de 95% munca din gospodarii? De ce femeile au parte de o dubla zi de munca, pe langa activitatea lor profesionala fiind si unicele „prestatoare la cratita“. De ce le este astfel limitata capacitatea de a se implica in viata sociala sau de a se dezvolta profesional? Si de ce barbatii si femeile nu isi impart, firesc, in mod egal responsabilitatile casnice?

Se celebreaza femeia pentru grija pe care o ofera celor din jur? Dar de ce nu sunt politici care sa concilieze viata privata cu cea profesionala? De ce ingrijirea „in familie” a copiilor si batranilor ramane neremunerata? De ce nu se construiesc crese si centre in care  copiii  si, respectiv, batranii sa fie ingrijiti de femei si de barbati, deopotriva, iar munca acestora sa fie remunerata?

Se celebreaza femeia pentru munca ei in folosul societatii? Dar de ce se „pretuieste” aceasta munca prin salarii cu pana la 25% mai mici fata de ce primesc barbatii pentru aceeasi munca? De ce domeniile in care predomina femeile-educatia si sanatatea- sunt mai slab platite decat domenille unde femeilor le este limitat accesul: politia si armata?

Se celebreaza femeia pentru iubirea pe care o ofera celor din jur? Dar de ce femeia e vazuta adesea ca obiect sexual? De ce atatea remarci misogine, sexiste si grosolane in autobuz sau metrou? De ce hartuirea sexuala ramane nepedepsita, de ce legile ignora existenta hartuirii sexuale pe strazi sau in scoli?

Se celebreaza frumusetea feminina? Dar de ce femeile sunt cel mai adesea prezente la TV si in presa scrisa avand roluri umilitoare, degrandante? De ce imaginea femeii din mass-media este una ofensatoare si care ignora categoria mare a femeilor care studiaza, muncesc, sunt mame. De ce cei care gandesc formatul unei emsiuni sau al unui jurnal (in proportie covarsitoare barbati) distribuie femeii doar roluri de „bomba sexy”, „fata de la pagina X”, „blonda lui Y”? De ce frumusetea femeii, atat de apreciata de 8 Martie, este in tot timpul anului instrument de marketing, femeia frumoasa fiind prezentata ca obiect sexual care “vinde” si “se vinde”?

Se celebreaza inteligenta feminina? Dar de ce sunt atat de putine femei in functii de conducere in institutiile publice si private? De ce sunt doar 9,6% femei in Parlament? Si de ce o reprezentare atat de slaba a femeilor in politica locala? De ce atat de putine femei sunt invitate in emisiuni in calitate de analiste politice? De ce vocea femeilor este atat de rar auzita cand se dezbat subiectele „serioase” din spatiul public, fie ca e vorba de domeniul economic, politic sau cultural?

Se celebreaza femeia doar pentru ca este femeie? Si de ce vietile a sute de femei se pierd anual ca victime ale violentei domestice? De ce nu exista legi prin care femeile sa fie protejate de agresorii cu care sunt obligate sa imparta acelasi acoperis?

As vrea un raspuns la aceste intrebari de la politicienii care transmit urari, de la prezentatorii care fac emisiuni colorate in roz si de la barbatii care ofera astazi daruri. Multumesc barbatilor care ofera  flori femeilor din viata lor dar ii invit sa le daruiasca alaturi de promisiunea ca vor pretui femeile cu mai mult decat cu martisoare.


0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
 

Rețeaua VIF

Ghid pentru victimele violenței sexuale

Discriminari Urbane

Asistență și consiliere pentru violență domestică nonstop și gratuit la 0800 500 333

 

Violență domestică
Educaţie sexuală
Reclamă discriminarea