ISTORIC

Pana in secolul XVIII - reprezentantele inaltei societati si sotiile domnitorilor precum sunt doamnele Chiajna, Ecaterina Salvaresso, Maria Voichita, Stanca, Ruxandra Lapusneanu, Elisabeta Movila, Pauna Cantacuzino sau domnitele Elena, Balasa, Rallou si-au sprijinit sotii si fiii in situatii politice delicate.

1789-1794 (Revolutia franceza) - femeia iese din spatiul domestic devenind luptatoare egala cu barbatul pentru principiile intregii societati. Insa locul si rolul ei in societatea europeana raman inca marginale. Situatia femeii in spatiul romanesc are o serie de asemanari cu cea general-europeana, dar si o serie de elemente specifice.

SEC. XIX

prima jumatate - Actiunea publica a femeii a fost strans legata de cauza revolutionara si manifesta in familiile romanesti  de elita, care au subscris unei educatii in spiritul vremurilor noi (Zoe Golescu, Maria Rosetti sau Cocuţa Conachi) si au ales sa-si trimita fetele la studii in strainatate.

a doua jumatate - Discursului feminist a vizat facilitarea accesului la educatie a fetelor si atenuarea acelor constante educationale ce le pregateau pe femei exclusiv pentru rolul de sotie si mama (discursuri precum cele ale lui Carol I sau Elisabeta de Wied). Elemente novatoare privind actele filantropice si de caritate asumate de reprezentantele marilor familii boieresti din Tarile Romane a particularizat cazul romanesc in context european si a dus la recunoasterea drepturilor cetatenesti ale femeii.

18781888 – se publica “Femeia Romana” , intemeiata de Maria Flechtenmacher

1889 – se publica „Gazeta Femenina”, „Familia”, „Munca”

1893 – se publica „Randunica”

1895 - „Buletinul Ligii femeilor”

1894 – ia fiinta „Liga Femeilor din România”, societate feminista care si-a exprimat deschis intentia de a intreprinde actiuni in spatiul public, menite sa relativizeze locul „mult prea restrans” rezervat femeilor. Militantele îsi propuneau sa aduca modificari corespunzatoare legislatiei in vigoare, indeosebi Codului Civil.

1896 -  Adela Xenopol intemeiaza publicatia „Dochia”.


0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
 

Rețeaua VIF

Ghid pentru victimele violenței sexuale

Discriminari Urbane

Asistență și consiliere pentru violență domestică nonstop și gratuit la 0800 500 333

 

Violență domestică
Educaţie sexuală
Reclamă discriminarea